Един от най-силните индустриални сектори на Европа - автомобилопроизводството, ще бъде един от сериозно прострадалите в резултат на войната, която Русия води в Украйна. Това показват новите проучвания на секторните анализатори, които предричат намаляване на общия брой произведени коли в следващите две години. 

Вече е ясно, че няколко завода в Източна Европа затвориха врати, а цените на новите модели скочиха. Причините са ясни - изключително скъпите суровини. Някои фабрики в Украйна се опитаха да продължат да работя на фона на руската инвазия, но се съобщава, че работниците е трябвало да преустановят работа, за да бягат от ракетен огън, пише БНР. 

Само преди около месец S&P Global Mobility, бившата агенция IHS Markit, намали прогнозата си за глобално производство на автомобили с 2,6 милиона превозни средства както през 2022 г., така и през 2023 г. поради конфликта. Според най-лошият сценарий непроизведените превозни средства ще достигнат 4 милиона броя.

На фона на войната, Европа очаква да намали производството си с около 9%, или с приблизително 1 милион автомобила. Част от този очакван спад ще се дължи директно на загубените продажби на автомобили в Русия и Украйна, но тези страни общо формират малък дял от световния автомобилен пазар - около 2% през 2021 г.